Desque
LinkedIn Instagram UK

Artikelen/

Kromme komkommers

 

Duurzaam zijn en doen is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Van energietransities, acceptatie van kromme komkommers tot verduurzaming van vastgoed. De afgelopen jaren lijkt duurzaamheid een containerbegrip geworden waarbij er veel ruimte gelaten wordt voor ieders interpretatie. Wat voor materialen zijn er gebruikt, hoe keert het materiaal ooit terug op de afvalberg, hoe duurzaam is het productieproces, wat is de levensduur van het product en kan het een tweede leven krijgen?

Allemaal met het doel materiaalbronnen minder frequent of helemaal niet uit te putten en een steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Of? Zijn de bedoelingen juist goed voor de korte termijn en de portemonnee?

Een artikel geschreven door Richard Moolenaar – Projectmanager Desque Rotterdam

Design overleeft de trend.

Duurzaamheid speelt al een rol op ontwerpniveau. Meubelontwerpen van bekende ontwerpers gaan op “design waarde” vaak langer mee dan een 13 in een dozijn ontwerp. Zoals het ook met karakteristieke opvallende auto’s is kunnen meubelstukken zelfs groeien in financiële waarde.

 

Deze producten zijn dusdanig vormgegeven dat ze veranderingen in de tijd gemakkelijk kunnen volgen. Denk aan de Eames-collecties van Herman Miller en Vitra. Deens design van Arne Jacobsen en Eero Saarinen,  maar ook collecties van Nederlandse bedrijven als Artifort en de ontwerpen van Friso Kramer. Hedendaags worden deze klassiekers ook op een milieuvriendelijke wijze geproduceerd.

Op de foto het ontwerp van de door Charles en Ray Eames in de jaren 50 ontworpen Lounge Chair. Deze wordt tegenwoordig beschouwd als één van de belangrijkste meubelontwerpen van de twintigste eeuw. Tientallen jaren heeft Vitra deze stoel op vrijwel identieke wijze en met steeds dezelfde hoogwaardige materialen geproduceerd. En biedt hem nu helemaal naar wens te configureren aan. Mocht je in het bezit van 1 van de eerste exemplaren dan ben je spekkoper, de waarde ervan is alleen maar toegenomen.

Fabrikanten van projectmeubilair vallen momenteel over elkaar heen, wie het meest milieuvriendelijk produceert roept het hardst en klopt zichzelf graag op de borst. Vaak is het kunnen roepen belangrijker dan de visie en filosofie achter deze transitie. In onze ogen hoort het geen wedloop te zijn. Vanuit een visie, filosofie en missie bijdragen aan verduurzaming met ruimte voor verbetering is interessanter dan een prachtige marketingcampagne zonder aantoonbare resultaten.

Wat ons betreft begint het verduurzamen dan ook bij de organisatie en niet bij het product. Inside out!

In de komende jaren zullen we het verschil merken tussen bedrijven die vanuit een visie of met de trend mee duurzaam zijn gaan produceren.

Als gesprekspartner
houden wij je op de hoogte

Conclusie is dat Desque durable en sustainable interieurs realiseert. In onze duurzaamheidsdoelstellingen maken we reële prognoses. We volgen dagelijks de ontwikkelingen in de markt. We zien het als onze taak je te informeren over de zin en onzin over duurzaamheid binnen de markt van projectinrichting.

Begrippen

De levenscyclus van het product: De levensduur ongeacht de werkelijke invloed van de toegepaste materialen op het milieu. In het Engels is hiervoor de term durable.

Bij de milieuvriendelijkheid van een product: De mate waarin de toegepaste materialen invloed hebben op het milieu. In het Engels is hiervoor de term sustainable.

Delen